Jednokładność
Kasia: Trójkąt o wierzchołkach A = (2,− 1),B = (7,6),C = (7,0) przekształcono w jednokładności o skali
− 2 i otrzymano trójkąt o wierzchołkach A ′B ′C′ . Wyznacz współrzędne punktów ′ B i ′ C
jeżeli ′ A = (11,11) .
22 mar 13:57
Janek191:
A = ( 2; − 1) B = (7; 6) C = ( 7 ; 0 )
s = − 2
A' = ( 11; 11)
O = ( a, b) − środek jednokładności
Mamy
→ →
− 2*OA = O A'
− 2*[ 2 − a ; − 1 − b] = [ 11 − a ; 11 − b]
[ − 4 + 2a ; 2 + 2 b ] = [ 11 − a; 11 − b ]
− 4 + 2a = 11 − a 2 + 2 b = 11 − b
3a = 15 3 b = 9
a = 5 b = 3
O = ( 5 ; 3)
Korzystamy z wzorów na jednokładność o skali s i środku O = ( a; b ):
x' = s*x + (1 − s)*a = − 2x + 3*5 = − 2x + 15
y' = s*y + ( 1 − s)* b = − 2y + 3*3 = − 2y + 9
zatem
B = ( 7 ; 6)
x' = − 2*7 + 15 = 1
y' = −2*6 + 9 = − 3
B' = ( 1; − 3)
=========
C = ( 7; 0)
x' = −2*7 + 15 = 1
y' = − 2*0 + 9 = 9
C' = ( 1 ; 9 )
=========
22 mar 16:36