jerey: z pojemnika w którym jest n kul białych, 2n kul zielonych i 3n kul czerwonych losujemy
jednoczesnie trzy kule. Prawdopodobienstwo otrzymania w tym doswiadczeniu kuli białej zielonej
i czerwonej wynosi 0,3. Obliczyc ile jest kul w pojemniku
22 mar 13:42
daras: szkoda, że sa w ogóle zielone kule bo rozwiązanie byłoby prostsze
ale i tak jest proste
22 mar 15:18
Janek191:
| | | | (6n) ! | | (6n − 2)*(6n −1)*6 n | |
I Ω I = | = |
| = |
| = |
| | | (6n −3) ! * 3 ! | | 6 | |
= (6n −2)*(6 n −1)*n
| | | | | | | |
I A I = | * | * | = n*2n*3n = 6 n3 |
| | | | |
więc
| | 6 n3 | | 3 | |
P( A) = |
| = |
| |
| | (6n −2)*(6n −1)*n | | 10 | |
10*6 n
3 = 3*( 36 n
3 − 18 n
2 + 2n) / : 3
20 n
3 = 36 n
3 − 18 n
2 + 2n
16 n
3 − 18 n
2 + 2n = 0
2n*( 8 n
2 − 9 n + 1) = 0
Δ = 81 − 4*8*1 = 49
√Δ = 7
zatem 6*1 = 6
W pojemniku jest 6 kul.
=================
22 mar 15:57
jerey: dzieki
22 mar 16:16