matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykres funkcji wymiernej z wartością bezwzględną
Wymiernix:
naszkicuj wykres funkcji
|x+4|
f(x)=
|x|
Proszę o pomoc
22 mar 13:39
ICSP:
dla x ≠ 0 dostajesz :
|x + 4|
x+4
4
f(x) =
= |
| = | 1 +
|
|x|
x
x
4
1. Rysujesz wykres g(x) = 1 +
x
4
2. Rysujesz wykres |g(x)| = f(x) = | 1 +
| odbijając symetrycznie wszystko co znajduje
x
się pod osią OX nad tą oś.
https://matematykaszkolna.pl/strona/2334.html
22 mar 13:44
Wymiernix:
Ok, dziękuję
22 mar 13:50