Ciągi
wTSK: Cztery liczby a, b, c, d których suma jest równa 5 tworzą ciąg arytmetyczny. Liczby a, b, d
tworzą ciąg geometryczny. Znajdź te liczby.
Pomoże ktoś zacząć? Strasznie opornie to dzisiaj idzie ...
22 mar 13:28
Kirsie: Musisz skorzystać z tego że środkowa liczba ciągu arytmetycznego to srednia arytmetyczna
poprzedniej i następnej liczby, oraz z tego że kwadrat liczby środkowej w ciągu geometrycznym,
to iloczyn pierwszej i 3 liczby tego ciągu.
pozdrawiam
22 mar 13:45
J:
Miałeś już identyczne niemal zadanie ... i dalej nic.
a + a + r +a +2r + a +3r = 5
(a+r)2 = a*(a+2r)
22 mar 13:48
wTSK: to ktora liczba z tych czterech bedzie srodkowa
22 mar 13:48
wTSK: to drugie rownanie rozumiem znakomicie, nie wiedzialem po prostu jak zapisac pierwsze. Dzieki
za pomoc !
22 mar 13:50
Uczę się: a, b, c ,d − c. arytmetyczny
a,b,d − c. geometryczny
a+b+c+d = 5
b
2=a*d
22 mar 13:50
wTSK: Dzięki Uczę się !
22 mar 13:51
J:
Z układu równań, który Ci podałem oblicz a oraz r i potem:
b = a + r
c = a + 2r
d = a + 3r
22 mar 13:53
wTSK: Już wszystko czaje, dzieki wielkie za pomoc

!
22 mar 13:58