matemayka liceum
kikaa: Jaki powinien być stosunek boków prostokąta o obwodzie równym 40,by jego pole bylo jak
najwieksze?
22 mar 13:25
ICSP: 1
22 mar 13:25
kikaa: jak to mozna obliczyc ?
22 mar 13:29
ICSP: Oznacz boki , a , b
Wtedy a + b = 20, skąd a = 20 − b
Szukamy wartości pola czyli :
P = a*b = a * (20 − a) = −a2 + 20a
Jest to funkcja kwadratowa, której wartości są wartościami pola. Teraz wystarczy się zastanowić
kiedy pole będzie najmniejsze, czyli kiedy funkcja kwadratowa przyjmie najmniejszą wartość ?
22 mar 13:31
ICSP: Zamień słówka najmniejsze na największe
22 mar 13:32
kikaa: Dziękuje za pomoc
22 mar 13:36