Wyrazy nieparzyste ciągu
Jakub: Jak sprawdzić czy wszystkie wyrazy w ciągu są liczbami nieparzystymi?
an=2n2−9
22 mar 13:13
ICSP: an = 2n2 − 10 + 1 = 2(n2 − 5) + 1 = 2k + 1 gdzie k ∊ Z
22 mar 13:15
Jakub: Mógłbyś wyjaśnić jak to zrobiłeś?
22 mar 13:18
ICSP: którą cześć ?
22 mar 13:49
J: − 9 = − 10 + 1 ..... i k ∊ N
22 mar 13:59
ICSP: k ∊ N ? Troszkę ryzykowne
22 mar 14:01
J: Witam

Tak, zbyt ryzykowne

, ale też chyba k nie należy do Z
22 mar 14:10
ICSP: dlaczego nie ? Z − całkowite
22 mar 14:11