przestrzenie
zadanie: Znajdz wartosci wlasne i przestrzenie wlasne dla wartosci wlasnych przeksztalcenia zadanego
macierza −3 0 0
2 1 0
−7 11 −3
wartosci wlasne to: t=−3 oraz t=1
dla t=−3
(0 0 0 x 0
2 4 0 * y= 0
−7 11 0) z 0
2x+4y=0/:2→x+2y=0
−7x+11y=0
x=−2y
14y+11y=0→y=0
x=0
y=0
przykladowy wektor wlasny dla t=−3 to: (x.y,z)=(0,0,z)=z(0,0,1)
przestrzen wlasna dla t=−3 to prosta: X=t(0,0,1) (prosta wokol osi Oz)
dla t=1
(−4 0 0 x 0
2 0 0 * y= 0
−7 11 −4) z 0
−4x=0
2x=0
−7x+11y−4z=0
x=0
11y−4z=0
x=0
| | 4 | | 4 | |
wektor wlasny dla t=1 to (x,y,z)=(0, |
| z, z)=z(0, |
| ,1) |
| | 11 | | 11 | |
| | 4 | |
przestrzen wlasna dla t=1 to prosta X=t(0, |
| ,1) |
| | 11 | |
dobrze?
22 mar 13:06
zadanie: ?
22 mar 14:25
Trivial: Dlaczego nie możesz sam sprawdzić?
22 mar 14:26
zadanie: w sensie do rownosci T(X)=t(X) ?
sprawdzilem
obie strony sie zgadzaly
22 mar 14:40
zadanie: ale to bylo sprawdzenie wektorow wlasnych a jak sprzwdzic czy to jest prosta?
22 mar 14:41
Trivial:
Można sprawdzić ile ma wymiarów
dim(Vλ) = dim(ker(A − λI)) = n − rank(A − λI) gdzie A = An×n
Oznaczenia:
dim(V) − wymiar przestrzeni V
ker(M) − jądro macierzy M
rank(M) − rząd macierzy M
dla λ = −3 mamy 3 − rank(A + 3I) = 3 − 2 = 1 → prosta
dla λ = 1 mamy 3 − rank(A − I) = 3 − 2 = 1 → prosta
22 mar 15:57
zadanie: dziekuje
22 mar 17:32