Całka oznaczona
Kinia: Bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie jak zrobić to zadanie
Oblicz pole figury ograniczonej funkcjami:
x=y, y=−1(dlay>=−1),y=2−x
22 mar 12:42
JA: Czy w odpowiedzi powinien być wynik 4 [j]
2
22 mar 13:12
ICSP:

Obliczenie współrzędnych punktów C
1, C
2 , C
3 zostawiam tobie.
C
1(−1;−1) , C
2(1 ;1) , C
3 (3 ; −1)
P = P
1 + P
2 =
−1∫
1 (x + 1)dx +
2∫
3 (2 − x + 1)dx =
| | 1 | | 1 | |
( |
| x2 + x)−1|1 + (− |
| x2 + 3x)1|3 = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 9 | | 1 | |
= |
| + 1 − |
| + 1 − |
| + 9 + |
| − 3 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
= 2 − 4 + 6 = 4
22 mar 13:24
JA:

jesli tak, to ja narysowałam sobie funkcję, mianowicie:
22 mar 13:29
JA: o i rysunek tak jak powyżej kolega (koleżanka) podał/−a

z tym iż inaczej nieco to obliczyłam (nie wiem czy ten sposób też dobry):
z wykresu zatem wynika, iż:
a=odległość od C1 do C3, która wynosi 3+1=4 (a=4)
h= odległość od wierzchołka C2 do prostej a , zatem h= 1+1=2
P=
12 a*h
P=
12*4*2=4
Zatem pole tej figury (trójkąta) wynosi 4 [j]
2
22 mar 13:35
ICSP: jest w tytule napisane "całka oznaczona".
22 mar 13:36
JA: ah tak faktycznie
22 mar 13:41
Kinia: Ale skąd się biorą te całki i jak one są w ogóle obliczane? Wiem, że pewnie zadaje głupie
pytania ale nie mam pojęcia jak to się robi i skąd się co bierze
22 mar 14:57
ICSP: a prostsze przykłady rozumiesz ?
Np oblicz pole ograniczone krzywymi y = x , y = 2 oraz y = 4 ?
22 mar 15:00
Kinia: no nie bardzo właśnie. Wiesz w ogóle dla mnie to jest kosmos bo nikt tego mi nie wytłumaczył i
juz mi sie wszystko miesza co do czego jest
22 mar 15:02
ICSP: W takim razie wieczorem albo jutro rano postaram się coś na ten temat napisać
22 mar 15:04
Kinia: ok, wielkie dzięki za chęci
22 mar 15:05