matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc. Przykład jak rozwiązać podobne zadanie.
agata:
1
3
Wiedząc, że sinα=−
i α∊(π;
π), oblicz:
2
2
π
a) sin(α−
)
6
π
b) ctg(α+
)
6
Jeśli ktoś mógłby pokazać jak to krok po kroku zrobić będę bardzo wdzięczna.
22 mar 12:19
Domel:
Fioletowa − sinusoida
1
Zielona linia − y = −
2
Czerwone linie oznaczają twój przedział
1
7
11
Jeżeli sinα = −
to α = 210° =
π ⋁ α = 330° =
π
2
6
6
3
7
dla α∊(π;
π) − α = 210° =
π
2
6
No a dalej to dodawaj wartości kątów i wyprowadź wartości funkcji
22 mar 12:47
agata:
Dziękuje bardzo
22 mar 12:56