ciągi
Piotruś: Zbadaj, które wyrazy nieskończonego ciągu (a
n) są liczbami całkowitymi jeśli
Jak się robi takie zadania? Chyba nie chodzi tu o podstawianie?
22 mar 12:05
ICSP: | | liczba | |
Sprowadź do postaci an = wielomian + |
| |
| | wielomian | |
Ważne aby w liczniku była liczba.
22 mar 12:06
bezendu:
n+3=1 lub n+3=−1 lub n+3=2 lub n+3=−2 lun n+3=5 lub n+3=−5
lub n+3=10 lub n+3=−10
22 mar 12:16
ICSP:
22 mar 12:18
bezendu:
@ICSP pokaż jak to zrobić na wzorach Cardano:
Wykaż, że prawdziwa jest równość 3√9+√80+3√9−√80=3 ?
Z tego chyba najłatwiej to wykazać a nie znam tego sposobu ?
22 mar 12:22
ICSP: po co komu wzory Cardano ?
| | 3 | | √5 | |
Wystarczy zauważyć, że 3√9 ± √80 = ( |
| ± |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
22 mar 12:28
bezendu:
A tak z ciekawości jak to inaczej zrobić ?
22 mar 12:30
ICSP: 3√9 − √80 + 3√9 − √80 = x //3, x∊R
18 +3x = x3
x3 − 3x − 18 = 0
x3 − 27 − 3x + 9 = 0
(x−3)(x2 + 3x + 9) − 3(x−3) = 0
(x−3) = 0 v (x2 + 3x + 6) = 0
x = 3
22 mar 12:33
Piotruś: Dzięki
22 mar 12:35
bezendu:
Dzięki i tutaj nie trzeba nic już zauważać tylko wystarczy podnieś do 3 ?
22 mar 12:38
ICSP: Wystarczy podnieść do potęgi 3.
22 mar 12:39