Ciągi
wTSK: Dwa ciągi arytmetyczny i geometryczny mają równe pierwsze wyrazy a1=4 oraz równe trzecie
wyrazy. Drugi wyraz ciągu arytmetycznego jest o dwa większy od drugiego wyrazu ciągu
geometrycznego. Znajdź te ciągi.
Nie wiem zupełnie jak się do tego zabrać ...
22 mar 11:47
Wazyl: Ciąg arytmetyczny:
4 ; 4+r ; 4+2r ; 4+3r ...
Ciąg geometryczny:
4 ; 4q ; 4q2 ...
I rób układ równań!
22 mar 11:55
J:
4,x,y − ciąg arytm.
4,2x,y − ciąg geom.
2x = y + 4
(2x)2 = 4y
22 mar 11:56
J: Nie tak..
4,2+x,y − arytm.
4,x,y − geom.
2(2+x) = y +4
x2 = 4y
22 mar 11:58