Ciąg geometryczny
wTSK: Trzy liczby, których suma jest równa 21 tworzą ciąg geometryczny. Liczby te są odpowiednio
pierwszym, drugim i czwartym wyrazem ciągu arytmetycznego. Znajdź te liczby.
Pomoże ktoś ?
22 mar 11:44
kika: a
1 a
2=a
1+r a
4=a
1+3r
a
1+a
2+a
4=21
22 mar 11:50
wTSK: Dochodzę do takiej postaci :
a1+ra1 = a1+3ra1+r
Co dalej ?
22 mar 11:55
J:
a1 + a1+r + a1 +3r = 21
(a1+r)2 = a1*(a1+2r)
22 mar 12:05
kika: Układy równań są Tobie znane ?
22 mar 12:10
wTSK: O matko i córko, zaćmienie mózgu totalne !

Dzięki wielkie za pomoc

!
22 mar 12:11