Oblicz, bez używania tablic i kalkulatora, wartość wyrażenia:
agata: | 2sin50° cos50° ctg100° | |
| |
| cos2 50° − sin2 50° | |
Zrobiłam tak:
| | | | cos100° | | sin100° cos50° |
| | | | sin100° | |
| | cos50° cos100° | |
= |
| = |
| = cos50° |
| | 2cos50° | | cos100° | |
| | cos100° | | sin100° cos50° |
| | | | sin100° | |
| |
| |
| 2cos50° | |
Mógłby mi ktoś powiedzieć, gdzie mam błąd? Powinno wyjść 1.
22 mar 11:37
ICSP: 2sin50o * cos50o = sin100^
co robi cos50o w drugiej linijce ?
cos250o − sin250o = cos(2 * 50o) = cos(100o)
22 mar 11:40
agata: No tak powinno go nie być. Dziękuję.
22 mar 11:45