wektory
etwas: Dane są punkty A(4,−3) B(2,−5) C(−1,3). Wyznacz wsp. punktu P, że:
→ → → →
AB+BP+CP=0
Oczywiście chodzi o wektory.
22 mar 09:26
ICSP: Piszę bez strzałeczek. Wiemy o co chodzi

AB + BP = AP
czyli możemy równoważnie zapisać :
AP + CP = 0
AP − PC = 0
Weźmy P(x;y) wtedy :
AP = (x − 4 , y + 3)
oraz
PC = (−1 −x , 3 − y )
AP − PC = 0 = (0 ; 0 )
(x − 4 + 1 + x , y + 3 + y − 3) = (0 , 0 )
(2x − 3 , 2y) = (0,0)
22 mar 11:24
etwas: AP+BP+CP=0 a takie coś jak zrobić ?
22 mar 12:45
ICSP: Oznacz P(x;y) i policz AP , BP , CP
22 mar 12:47