BŁAGAM POMOCY
Agula: 1.trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny . Suma tych liczb jest równa 15 . Jeżeli do pierwszej
liczby dodamy 5, do drugiej 3 a do trzeciej 19 to otrzymamy ciąg geometryczny wyznacz te
liczby.
2.dana jest funkcja kwadratowa f (x) =ax2 + bx + c Do wykresu tej funkcji należy punkt
A(−1,−13) a jej wartość największa jest równa 2 dla x =4 . Wyznacz współczynniki a,b i c
3.Wymień wszystkie liczby pierwsze które spełniają jednocześnie warunek I 1/2 x −7 I < 4 i
nierówność x2−12>0
mój mail jeśli ktoś chciałby wyliczyć mi te okropieństwa błagam
agnieszkamrozinska11@wp.pl
30 paź 21:15
Mariusz: zad 1
mamy trzy wyrazy a1, a2, a3
a1+a2+a3=15
a2=a1+r
a3=a1+2r
3a1+3r=15
a1+r=5 =a2
a1=a2−r= 5−r
a3=5+r
teraz druga cześć zadania
5−r+5=a1" 5+3=8=a2" 5+r+19=24+5=a3"
wzór na wyraz środkowy w ciagu geometrycznym
8
2=a1"
2+a3"
2
64=240+10r−24r−r
2
r
2+14r−176=0
√Δ=30
r=8 lub r= −22
czyli otrzymamy dwie pary rozwiązań, dokończ
30 paź 21:26
Mariusz: zad 3
x
2−12>0 → (narysuj wykres z miejscami zerowymi) x∊(−∞, −2
√3) lub x∊(2
√3, +∞)
| | 1 | |
| |
| x−7|<4 podnosimy do kwadratu lub przekształcamy wykres
|
| | 2 | |
1/4*x
2−7x+49<16
x
2−28x+132<0
√Δ=16
x=6 lub x=22
rysujesz parabole i odczytujesz które są mniejsze od zera
bierzesz część wspólną obu przedziałów
30 paź 21:33
Agula: wielkie dzięki
30 paź 22:18
Agula: jeszcze jedno zadanie mi nie wychodzi rozłóż wielomian na czynniki
x
3+ax
2−9x+b
30 paź 22:22