1
qu: Objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 16, a pole jego pow bocznej jest
równe 32, Oblicz cosinus kata utworzonego przez przekątne ścian bocznych wychodzące z tego
samego wierzchołka graniastosłupa
21 mar 23:38
qu:

Wychodzi mi coś takiego mam
b= 2
√5
c=2
√2
mam obliczyć cos tego kąta
tylko cos mi nie wychodzi
21 mar 23:40
qu: ogólne
a=2
h=4
21 mar 23:41
qu: już wyszło cosL= 4/5
Sprawdziłby ktoś ?
21 mar 23:59
22 mar 00:44
qu:
22 mar 00:51
Dawid: a moglibyście wyjaśnić jak doszliście do cosinusa?
22 mar 10:44
daras: po co używać takich skomlikowanych nazw

graniastosłup prawidłowy czworokątny = prostopadłościan
22 mar 10:53
Bogdan:

z twierdzenia kosinusów: 2a
2 = c
2 + c
2 − 2*c*c*cosα
| | c2 − a2 | | b2 | |
cosα = |
| = |
| |
| | c2 | | c2 | |
22 mar 11:01