Mamy gaz doskonały w cylindrze z ruchomym tłokiem. Ścianki cylindra i
tłoka przewodzą ciepło tak słabo, że procesy sprężania i rozprężania można traktować jako
adiabatyczne. Początkowa objętość gazu wynosi V1 = 200 dm3, miał temperaturę T1 = 300 K
i ciśnienie p1 = 100 kPa. Po ściśnięciu gazu do objętości V2 = 50 dm3 jego ciśnienie wynosiło
p2 = 0,8 MPa. Oblicz temperature końcową gazu? Jaka jest pojemność cieplna tej porcji tego
gazu przy ogrzewaniu w stałej objętości?
Wydaje mi sie ze temp końcowa nalezy policzyć z równania stanu gazu
| p1*V1 | p2*V2 | ||
= | i z tego wyliczamy T2
| ||
| T1 | T2 |
Prosze o pomoc
| Cp | ||
p1V1ϰ = p2V2ϰ gdzie ϰ = | ||
| Cv |
| V1ϰ | p2 | ||
= | |||
| V2ϰ | p1 |
| V1 | p2 | |||
( | )ϰ = | |||
| V2 | p1 |
| 200dm3 | 800kPa | |||
( | )ϰ = | |||
| 50dm3 | 100kPa |
| Cp | |
= 1.5 | |
| Cv |
WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC
A jeśli mam take zadanie
Sprężyna spełnia prawo Hooke’a. Zwisa pionowo przymocowana górnym
końcem. Dolny koniec sprężyny obciążono ciężarkiem o masie m = 2 kg. Masa sprężyny jest
bardzo mała w porównaniu z masą obciążnika. Ciężarek pociągnięto w dół o L = 5 cm poniżej
położenia równowagi i puszczono swobodnie. Ciężarek wykonuje drgania harmoniczne
o częstotliwości f = 2 Hz. Jaka jest maksymalna i minimalna siła naprężenia sprężyny w czasie
tego ruchu?
można napisać że
Fs−siła sprężystości
Fz−siła zawracająca
Fs=Fz
Fz=x*w2*L
w=2π*f
Fs=m(2π*f)2*L=15,78N siła max
Fmin=Q−Fz=20−15,78=4,22N
Zad 2
Mamy huśtawke(pozioma belka zawieszona na dwóch zwisających linach) wraz z
siedzącą na niej osobą ma ciężar P = 500 N. Jakie będzie maksymalne naprężenie lin, jeśli
wychylimy huśtawkę od pionu o kąt α = 60 i puścimy swobodnie? Można przyjąć, że linki
mają długość wielokrotnie większą od wzrostu osoby siedzącej na belce i zaniedbać ich masę.
kiedy jest wychylona i biorę pod uwagę tylko połowę huśtawki(łatwiej zrobić rysunek) czyli
bedzie tylko pół cieżaru
Qy=N1
N−naprężenie nici Qy=rozkładam Q na składowe
Qy=Q*cos α
Qy=125
N2=Q gdy spoczywa lub nie jest wychylona
Q=250N i chyba to jest poprawna odpowiedz
Jeszcze raz dziekuje za pomoc
| 2π | ||
k możesz policzyć ze wzoru ω= | = √k/m zobacz | |
| T |
| mv2 | ||
Wzór na siłę odśrodkową Fod = | (r − długość linki) | |
| r |
| mv2 | ||
mgh = | ||
| 2 |
| mv2 | ||
mg(r − rcos60o) = | ||
| 2 |
| mv2 | ||
r*mg(1 − cos60o) = | ||
| 2 |
| mv2 | ||
r*mg12= | /*2 | |
| 2 |
| mv2 | ||
mg = | ||
| r |
| mv2 | ||
Fod = | = mg = P (okazuje się, że siła odśrodkowa w najniższym punkcie toru | |
| r |