Zadanie z wiekiem
Ziomstwo: Dziadek i babcia mają razem 147 lat. Dziadek ma 2 razy tyle lat ile babcia miała wtedy, kiedy
on miał tyle ile ona ma teraz. Z góry dziękuje za rozwiązanie.
30 paź 21:02
Ziomstwo: Czy ktoś mógłby mi napisać rozwiązanie ... ?
30 paź 21:07
godzio187: robie
30 paź 21:10
Ziomstwo: I jak

?
30 paź 21:22
godzio187:
d b
kiedyś x y
teraz 2y x
x−y=2y−x
2y+x=147
2x=3y
x=147−2y
2(147−2y)=3y
294−4y=3y
294=7y
y=42
2y=84 <− dziadek
147−84=63 <− babcia
30 paź 21:23
godzio187: sorki że tak długo, neta mi odłączyło
30 paź 21:24
Ziomstwo: spoko. ale naprawde dzięki
30 paź 22:28