zadanko
M : Liczniki ułamka jest o 1 mniejszy od mianownika tego ułamka . wyznacz ten ułamek jeżeli wiesz
ze suma tego ułamka i jego odwrotności jest równa 25:12.
30 paź 20:39
damorka: pomagam
30 paź 20:55
damorka: oznaczmy sobie
x− licznik ułamka
y− mianownik ułamka
x= y+1
xy + yx = 2512
x= y+1
y+1y + yy+1 = 2512
sprowadzamy do wspólnego mianownika, wymnażamy na krzyż... myślę, że sobie już poradzisz
dalej... jak nie to pisz
a masz do tego odp.? Bo kurcze, mi wyszło, że tym ułamkiem może być 34 lub 43
30 paź 21:01
M: niestety nie mam odpowiedzi ... tak raczej sobie z reszta poradze ... Dziekuje Ci bardzo
30 paź 21:18