stereo
jerey: W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych o długościach 2 i 4 wpisano prostokąt w ten sposób,
że dwa jego boki leżą na przyprostokątnych trójkąta, a jeden z wierzchołków prostokąta leży na
przeciwprostokątnej trójkąta. Prostokąt ten obraca się dookoła prostej, zawierającej dłuższą
przyprostokątną trójkąta, tworząc walec. Oblicz, który z walców, otrzymanych w powyższy
sposób, posiada największe pole powierzchni bocznej i oblicz jego objętość.
prosiłbym o rysunek :
20 mar 23:17
Mila:

AC=2
BC=4
20 mar 23:31
jerey: ok, dziekuje Mila,
hmm, podobienstwo trójkatów?
wygląda na optymalizacje
20 mar 23:36
Mila:
Tak, podobieństwo.
Pb(x)=2π*x*y
y wyrazić w zależności od x
20 mar 23:46
bezendu:
Czemu tutaj trzeba wszystko z tego p podobieństwa ?
20 mar 23:52
Mila:
Można z tgα, ale tgα też wywodzi się z podobieństwa.
20 mar 23:57
bezendu:
To chyba za Chiny tego nie pojmę.
20 mar 23:58
Mila:
OE||CA, ⇒ΔBOE∼ΔBCA
y=4−2x
Podstawić do wzoru na P
b i ......
a potem koniec
II sposób
∡ABC=α
liczysz tg α w ΔBOE i ΔBCA, porównujesz i masz proporcję.
21 mar 18:37
bezendu:
Niby wyszło mi to poprawnie.
21 mar 20:52
Mila:
Którym sposobem?
21 mar 21:01
bezendu: Tym z podobieństwem ale coś te bryły teraz jakoś mi nie idą tak jak na ferie
21 mar 21:02
Mila:
W końcu problemy znikną, oby jak najszybciej.
21 mar 21:04
bezendu:
Daję sobie czas do końca marca z planimetrią i bryłami.
21 mar 21:04