logarytmy
hh: 1) log2(log20 + log5)=
2)log5*log20+(log2)2=
30 paź 19:28
Eta:
10 = log
2(log20*5)= log
2(log100)= log
22= 1
2/
log20 = log{100/5) = log100 −log5 = 2 −log5
log2 = log(10/5)= log2 − log5 = 1 −log5
zatem:
log5( 2 −log5) + ( 1 −log5)
2= 2log5 − log
25 +1 −2log5 + log
25=
1
30 paź 19:40
Eta:
poprawiam chochlika
w pierwszym oczywiście ma być :
zad. 1) = ......
30 paź 19:43
hh: Dziękuję slicznie za pomoc
30 paź 19:44
Eta:
30 paź 19:48
hh: a cos takiego?
2log52 + log53
30 paź 20:10
Eta:
= log522 + log53= log5(4*3) =log512
30 paź 20:14
hh: Dzięki

Nie kumam w ogole tych logarytmów, nawet takich banalnych przykładów
30 paź 20:17
Eta:
kliknij tu
i11 ...... może ? pomoże!
30 paź 20:19
hh: Juz to czytałam i jakos nie bardzo mi wchodzi.
30 paź 20:21
Eta:
To proste

Musisz koniecznie znać wzory i to wszystko

Powodzenia, jak coś to pisz , pomożemy

Narazie , popracuj sam , bedą efekty .... zapewniam Cię
30 paź 20:23
hh:
log
14 62
12 = log
2 1252 / log
2 14 (tam na samym poczatku przy
logarytmie jest
14 tak na dole

)
Nie rozumiem na przykład w takim przykładzie skąd sie wzieła po pierwszym znaku sumy ta mała
dwojka przy logarytmach.
30 paź 20:33
Eta:
| | logcb | |
logab = |
| −−−− zamiana log o podstawie "a" na log o podstawie "c"
|
| | logca | |
| | log2125 | |
zatem log 14( 1252)= |
| |
| | log214 | |
30 paź 20:38
kaz: ze wzoru na zamianę podstaw log
30 paź 20:40
Eta:
Dodam dla jasności:
zamieniamy : log o podstawie 14
na log o podstawie 2
30 paź 20:41
hh: Ale to sami ustalamy na jaki logarytm chcemy zmienic? tego własnie nie rozkminiam.
30 paź 20:59
hh: Czy ktos moze wie?
31 paź 17:23
tim: Jeżeli zamieniamy:
| | logc4 | |
log54 na |
| , gdzie C jest dowolną liczbą większą od 0 i różną od 1. |
| | logc5 | |
31 paź 17:25
paulina: log2(log20+log5)
4 paź 16:59
paulina: liczba jest równa?
4 paź 17:00
Eta:
4 paź 17:03
loo: log2 2 +log2 10 + log2 20 + log 2 40 te dwójki to podstawy logarytmu
4 maj 10:52
Janek191:
Dla Pauliny
log2 ( log 20 + log 5 ) = log2 ( log (20*5)) = log2 ( log 100) = log2 2 = 1
log 100 = 2 , bo 102 = 100
log 100 to log10100
4 maj 11:09