dziedzina
Uczę się: Określ dziedzine funkcji:
√log2[logspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">13(x+1)]
mam że
logspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">13(x+1) ≥ 0
log2(logspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">13(x+1) > 0
z pierwszego:
logspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">13(x+1) ≥ logspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">131
x+1≥1
x≥0
dobrze?
20 mar 20:03
Uczę się: o lol, co to sie stało, trzeba jakubowi zgłosić błąd.
20 mar 20:03
picia:
√log22x+6
sprobuj jeszcze raz
20 mar 20:17
Uczę się: √log2[log13(x+1)]
log13(x+1)≥0
log2(log13(x+1)) > 0
z pierwszego:
log13(x+1) ≥ log131
x+1 ≥ 1
x≥0
dobrze?
20 mar 20:21
picia:
źle. na pewno dobrze masz znak nierownosci ?
20 mar 20:24
Uczę się: no liczba pod pierwisastkiem musi być większa lub równa 0 ?
20 mar 20:27
picia:
chodzi mi o rozwiazanie nierownosci z log. podstawa zawiera sie w przedziale (0,1) wiec ?
20 mar 20:29
picia:
musze wyjsc. ktos inny Ci pomoze dalej
20 mar 20:31
zawodus: log13(x+1)≥log131⇒x+1≤1⇒x≤0
20 mar 20:32
Uczę się: znak się zmienił bo mnożymy obustronnie przez liczbę większą od 0 i mniejszą od 1 ?
20 mar 20:39
bezendu:
Tak
20 mar 20:40
Uczę się: a w sumie też jest trzecie założenie jeszcze:
x+1 > 0
x>−1
20 mar 20:40
zawodus: widzisz, że gdzieś mnożę? coś pomieszałeś...
20 mar 20:40
bezendu:
Dobra nie doczytałem. Mojej odpowiedzi nie było.
20 mar 20:41
Uczę się: to mi wytłumacz czemu zmioeniłeś znak

, tak o ? bo ty o tym wiesz że tak trzeba?
co do tego założenia to błąd wszyscy piszemy bo log
13(x+1)>0 a nie ≥
bo to się tyczy logarytmu z podstawą 2.
20 mar 20:42
zawodus: tak, powieliłem twój błąd

jeśli podstawa log jest z przedziału (0,1) to zmieniamy znak
jeśli podstawa log jest z przedziału (1,+
∞) to nie zmieniamy znaku
Wynika to z monotoniczności funkcji logarytm.
20 mar 20:44
Uczę się: to teraz ten największy wyjdzie
?
20 mar 20:49