matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nierownosc trygonometryczna
Justyna:
Witam, mam problem z nierownoscia trygonometryczna: ctg5x≥−1, dziekuje za odpowiedz
30 paź 18:53
godzio187:
rozwiąż równanie ctg5x=−1:
π
5x=−
+kπ
4
π
kπ
x=−
+
20
5
π
kπ
3π
kπ
x∊<−
+
,
+
> zdaje mi się że tak będzie
20
5
20
5
30 paź 19:11