matematykaszkolna.pl
piasek alfa i omega: Witam Zmagam się z takim pytaniem, mianowicie: mamy jakieś złoże filtracyjne powiedzmy że po prostu mamy kolumnę wypełnioną piaskiem o różnej wielkości, i przez ten piasek przepływa woda (z góry na dół) dlaczego w końcowym efekcie ziarna o dużej średnicy zostaną usytuowane na dole a te o mniejszej u góry?
20 mar 17:22
Maslanek: Te o dużej średnicy będą miały na pewno większą masę Woda będzie wypierała ziarna (wchodząc w miejsca między ziarnami), działając na nie pewną siłą, ziarna wtedy będę miały pewien pęd skierowany do góry lub w kierunku podobnym. Siła, którą działa woda można by uznać za statystycznie stałą, a wtedy prędkość większych cząstek bedzie mniejsza. Tak bym sobie to tłumaczył
20 mar 21:15
alfa i omega: Pierwszą myśl jaka mnie naszło to że woda upycha te ziarnka o mniejszej średnicy między te większe ale to by skutkowałem efektem przeciwnym do rzeczywistego stanu. Trochę doczytałem i znalazłem że w takim kolumnach filtracyjnych w celu ich oczyszczenia stosuje się odwrócony przepływ wody (płynie sobie z dołu do góry) i to by powodowało że woda te cząstki o mniejszej średnicy (mniejszej masie) unosi wyżej niż te cięższe. Tylko nie wiem czy taki zabieg stosowano na kolumnie w moim laboratorium, jeżeli nie to myślę że twoje tłumaczenie jest całkiem słuszne
20 mar 21:39