indukcja matematyczna
mm: Udowodnij z zasady indukcji matematycznej:
7 | (n7 − n)
nie bardzo wiem jak to ugryzc, jak poradzic sobie z ta potega?
19 mar 23:55
ICSP: dwumian Newtona
20 mar 00:00
Eta:
n=1 1−1=0 −−− podzielne przez 7
Z.ind. dla n=k
k7 −k= 7s, s∊N
T. ind. dla n=k+1
(k+1)7−(k+1)= 7t, t∊N ( korzystam z trójkąta Pascala
dowód: (k+1)7 = k7+7k6+21k5+35k4+35k3+21k2+7k+1 −(k+1)
= k7−k +7(k6+3k5+5k4+5k3+3k2+k)= 7s+7*u= 7*t
20 mar 00:13
mm: Dziekuje
20 mar 00:34
Eta:
20 mar 00:39
Saizou: podzielnosc przez 7 wynika tez z MTF
20 mar 06:40