wielomiany
kasia_18: liczba p jest pierwiastkiem wielomianu W,gdy W(p)=0 . korzystając z informacji sprawdź która
z liczb zbioru −3,−{3} , −√2 , √2 , √3, 3 jest pierwiastkiem każdego z wielomianów
:
W(x)= x3+3x2−3x−9
P(x) =x4+x3−8x2−2x+12
19 mar 22:49
picia:
i czego nie wiesz ? zrob dokladnie to o co prosza.
19 mar 22:51
kasia_18: ale jak to zrobić,nie wiem o co chodzi.... Ktoś pomoże.....
20 mar 08:45
: Znajdź pierwiastki P(x) i W(x), potrafisz?
20 mar 08:49
kasia_18: właśnie nie za bardzo... dlatego nie wiem jak to zrobić ?... za x mnożyć np. −3
i tak z każdą ?...
20 mar 09:07
kasia_18: chodzi o to.
W(x) (−3)3+3*(−3)2 − 3*(−3)−9 i tak samo z px ?....
20 mar 09:11
: Możesz podstawiać i sprawdzić czy wyjdzie Ci 0, ale nie widzę takiej potrzeby
20 mar 09:15