Terma.
Ksssss: Jest ktoś w stanie pomóc? Łatwe zadania z fizy.
Blok stalowy o masie 6kg został włożony do palieniska uziemnego, gdzie nagrzał się do
temperatury 1100 stopni C. Następnie został przełożony do pojemnika wypełnionego 10l wody o
temperaturze 20 stopnie C. Ciepło właściwe wody i stali znamy. Obliczyć ciepło potrzebne do
ogrzania oraz temperaturę końcową.
19 mar 22:41
Maslanek: Ciepło potrzebne do ogrzania czego

Korzystaj z bilansu cieplnego.
19 mar 22:45
Ksssss: No pewnie do ogrzania bloku stalowego. Wiem, że tu potrzebny jest bilans, ale nie wiem jak
zapisać to równanie...
19 mar 22:49
Maslanek: Ze względu na to, że nie ma podanej jego temperatury początkowej, to zadanie nie ma wtedy
rozwiązania ^^. Raczej do ogrzania wody

Niech T
k będzie temperaturą równowagi.
Blok oddaje ciepło: Q=m
b*C
*(1100−T
k)
Woda pobiera ciepło: Q=m
w*C
w*(T
k−20).
m
w=10kg (z gęstości i objętości)
19 mar 22:52
Ksssss: Cw stali*(T2 stali−Tkońcowe)*masa bloku=C wody * (Tkońcowe−Twody)*masa wody
Tak?
19 mar 22:53
Ksssss: Dziękuję bardzo!
19 mar 22:56
Ksssss: A mogę Cię jeszcze prosić o pomoc w jednym zadanku?
Obliczyć z jakiej wysokości musi spadać bryłka lodu, aby w chwili uderzenia o ziemię wytworzyło
się ciepło, aby stopić bryłkę. Temperatura początkowa lodu 0 stopni C, a ciepło topnienia lodu
333,5 kJ/kg.
19 mar 22:57