matematykaszkolna.pl
Bryły bezendu: Czy jest takie coś jak podobieństwo brył ? Jak np w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym stwierdzić jakieś podobieństwo ?
19 mar 22:39
zawodus: Dwie bryły mogą być podobne. Np dwa dowolne sześciany są podobne.
19 mar 22:42
bezendu: rysunek Co tutaj może być podobne ?
19 mar 22:44
zawodus: Nie do końca rozumiem pytanie. Jeśli pytasz o szukanie podobieństwa w bryle to szukasz trójkątów podobnych. Gdy mówimy o podobieństwie brył między sobą to coś innego jest.
19 mar 22:49
bezendu: Druga wersja, trójkąty podobne w bryle.
19 mar 22:50
zawodus: Tylko w szczególnych przypadkach można znaleźć trójkąty podobne. Wszystko zależy od zadania
19 mar 22:52
bezendu: To podaj jakiś przykład gdzie to jest wykorzystane ?
19 mar 22:53
Mila: To zależy od bryły. Indywidualna sprawa.
19 mar 22:54
bezendu: Zaraz poszukam tego zadania którego nie mogę zrobić do tej pory.
19 mar 22:54
bezendu: rysunek W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość a . Ściany boczne są trójkątami ostrokątnymi. Miara kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi jest równa 2α . Wyznacz objętość tego ostrosłupa Jakie trójkąty są podobne i dlaczego ?
19 mar 22:58
zawodus: A czemu koniecznie szukasz trójkątów podobnych?
19 mar 23:01
bezendu: Kiedyś próbowałem zrobić to zadanie i polecono mi skorzystać z podobieństwa trójkątów.
19 mar 23:03
zawodus: Potrzebujesz obliczyć wysokość. Trójkąt DEB jest podobny do BOS (najszybsza droga do zadania chyba) D − spodek wysokości czerwonego trójkąta na podstawę E wierzchołek trójkąta czerwonego na krawędzi BS
19 mar 23:04
bezendu: No właśnie widzisz jednak podobieństwo emotka
19 mar 23:05
zawodus: To nie jest jedyna droga. Można to zadanie zrobić przynajmniej na 3 sposoby ale nie każdy jest krótki
19 mar 23:05
bezendu: Wiem, ja chcę zrozumieć chociaż najprostszy sposób, jutro mam sprawdzian więc chce żeby była jak najlepsza. W końcu ostatnia ocena z matmy w technikum emotka
19 mar 23:08
zawodus: To próbuj tak jak podałem.
19 mar 23:11