Proszę o pomoc
Iza: x3(3−2x)3(x+5)4=0
30 paź 18:36
tim: Kobieto uspokój się.
Rozwiązanie to:
x3 =0 (3 − 2x)3 = 0 (x + 5)4 = 0
x = 0 3 − 2x = 0 x + 5 = 0
x = 0 3 = 2x x = −5
x = 0 x = 1,5 x = −5
30 paź 18:40
godzio187: skoro masz obliczyć x to rozkładasz to na 3 przypadki,
żeby to działanie równało się 0 to jeden z nich musi być równy 0
czyli zapisz to jako :
x3=0 ∨ (3−2x)3=0 ∨ (x+5)4=0 i oblicz kazdy z nich
30 paź 18:40
oj: x=0 v x=1,5 v x=−5
i nie spamuj
masz równanie w postaci iloczynowej gdzie od razu widać rozwiązania

Zastanów się, kiedy lewa strona może być równa prawej?
odp: wtedy gdy którykolwiek z czynników między którymi jest znak mnożenia jest równy zero, stąd
x
3=0 v 3−2x=0 v x+5=0
potęgi świadczą tylko o krotności, nimi się w wypadku równania nie musisz przejmować (w
nierówności już tak!)
30 paź 18:43