pomocyrazjeszcze
takbycniemoze: Oblicz sumę S8 ciągu arytmetycznego 18,6,2
19 mar 21:51
Aga1.: Tak być nie może.
19 mar 22:06
takbycniemoze: mam to zadanie na poprawe polrocza, podane przez nauczyciela.. xd
19 mar 22:08
agulka: Może 10,6,2?
19 mar 22:09
razor: Moze to ciag geometryczny? wtedy pasuje
19 mar 22:09
mietek: Też nie pasuje. Ciąg ma 3 wyrazy a wy chcecie S8 liczyć...
19 mar 22:13
takbycniemoze: w zadaniu mam arytmetyczny, a jesli bylby to geometryczny jak to rozwiązać ? ; )
19 mar 22:13
razor: zakladam ze ten ciag jest nieskonczony. inaczej zadanie nie ma sensu
19 mar 22:14
Marcin:
a
1=18
S
8..
19 mar 22:15
razor: dla geometrycznego mamy a
1 = 18, a
2 = 6, a
3 = 2
| | a2 | | a3 | | 6 | | 1 | |
q = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | a1 | | a2 | | 18 | | 3 | |
podstawiasz a
1 i q do wzoru na sume n wyrazow ciagu geometrycznego i liczysz
19 mar 22:16
takbycniemoze: dobra, dzięki za pomoc
19 mar 22:19