matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
Madzik:
Podaj wzór ogólny i zbadaj monotonicznosc ciągu a
n
:
4+8+12+...+4n
a
n
=
n+2
2n
2
+2n
wzór ogólny wyliczyłam a
n
=
, tylko teraz mam z monotonicznoscia problem
n+2
Po podstawiemy do a
n
+
1
−a
n
wychodza mi kosmiczne liczby
19 mar 21:45
Maslanek:
To może tak:
2n
2
+2n
2n
2
+4n−2n
2n(n+2)−2n
2n
a
n
=
=
=
=2n−
.
n+2
n+2
n+2
n+2
Jeśli to coś ułatwi
19 mar 22:02