planimetria
jerey: Kąt ostry równoległoboku ma miarę 450 . Punkt wspólny przekątnych równoległoboku jest
oddalonyod boków o 2√2 i 2. Oblicz pole równoległoboku oraz długości jego przekątnych.
Nie wiem czy dobrze definiuje "oddalone od boków o 2√2 i 2" czyli to są długość rzutów
prostych z punktu P(gdzie P jest punktem przecięcia się przekątnych równoległoboku) na boki
równoległoboku?
Prosiłbym o rysunek jeżeli można , bo rysując to 1 rzut wychodzi mi poza równoległobok. Dalej
zrobie juz sam. Z góry dzieki
19 mar 21:26
52:
19 mar 21:29
jerey: raczej nie ,
19 mar 21:31
52: Czemu nie

Z tego możesz wywnioskować że jeden bok ma 4
√2 a wysokość opuszczana na niego ma 4

Dzięki czemu pole policzysz
19 mar 21:41
Piotr 10: Jest ok
19 mar 21:41
Mila:
|KB|=4=|KC|⇔b=4
√2
Dalej sam?
19 mar 21:52
jerey: niekoniecznie

z warunków zadania. z tego wynika , ze rownoległobok jest rombem.
h=4
AB=4
√2
19 mar 21:56
jerey: ok dzieki Mila
19 mar 21:56
jerey: post wyzej kierowałem do
52
19 mar 21:57