pomózcie mi proszę nie umiem kompletnie rozwiązywać zadań z treścią
Kamilcia: Asia przed Maturą rozwiązywała zadania testowe z matematyki ( codziennie taką samą liczbę
zadań) i w sumie rozwiązała 448 zadań. Jeśli rozwiązywałaby codziennie o 4 zadania więcej, to
rozwiązałaby te zadania o 2 dni krócej. Oblicz przez ile dni Asia rozwiązywała zadania przed
maturą i ile zadań każdego dnia.
30 paź 17:19
Kamilcia: Proszę jeśli ktoś umie zrobić niech mi pomorze
30 paź 17:24
Kamilcia: jest tam kto
30 paź 17:41
mini: musisz ułożyć układ równań
x−ilość zadań
y−ilość dni
x*y=448
(x+4)(y−2)=448
trzeba go rozwiązać i powinno wyjść x=28, y=16
30 paź 17:46
hmm: nie jestem pewny ale to chyab tak ma wygladac
d−dni
i−ilosc rozwiazywania zadań
d*i=448
(i+4)(d−2)=448
30 paź 17:48
Monika: dziękuję wam
30 paź 17:53
Kamilcia: ale jeszcze jak się rozwiązuje układ równań z mnożeniem bo tam jest np. x*y nie pamiętam jak to
szło
30 paź 17:58
mini: | | 448 | |
wyznacz z pierwszego x= |
| i podstaw do drugiego równanie i rozwiąż je ze względu na |
| | y | |
zmienną y
30 paź 18:00
Kamilcia: no i nie wiem jak dalej
30 paź 18:08
Kamilcia: pomożesz mi chociaż trochę jeszcze proszę jeśli wiesz jak
30 paź 18:14
mini: wymnóż nawiasy przez siebie, a potem równanie całe przez y , uporządkuj i masz równanie
kwadratowe
30 paź 18:15
Kamilcia: próbuje i wychodzi xy − 2x + 4y − 8 = 448 i co dalej
30 paź 18:23
mini: podstaw z pierwszego x={448}{y}
4y
2−8y−896=0
30 paź 18:27
Kamilcia: i trzeba wyliczyć deltę tak
30 paź 18:38
Kamilcia: jesteś jeszcze
30 paź 18:46
mini: tak i obliczyć 2 y, ale wziąć tylko ten dodatni
30 paź 18:50
Kamilcia: wyszło mi w jednym 16 a w drugim − 14 to dobrze
30 paź 18:52
EwelUs: tak teraz delta Δ=b2*4ac
30 paź 18:57
Kamilcia: to właśnie z delty mi wyszło
30 paź 18:59
Kamilcia: mini jesteś
30 paź 19:01
Kamilcia: dokończcie proszę nie wiem jak dalej
30 paź 19:13
Patryk: 
pomóżcie to bardzo ważne dla mnie
30 paź 19:27
Patryk: też mam to samo zadanie
30 paź 19:28
Patryk: Kamilcia może się znamy
30 paź 19:28
mini: dobrze y=16 i teraz oblicz x, wstawiając do pierwszego równania
30 paź 19:37
Kamilcia: aha to całe zad będzie tak
x*y=448
(x+4)(y−2) = 448
448−
896y + 4y − 8 = 448
4y−
896y − 8=0/*y
4Y
2 −8y − 896=0
i obliczenia delty
y= 16
y= −14
x* 16 = 448
16x = 448/:16
x=28
tak

czy coś pominęłam
30 paź 19:52
mini: tak, dobrze, tam możesz jeszce umieścić po linijce
(x+4)(y−2) = 448
xy − 2x + 4y − 8 = 448
bardzo dobrze
30 paź 20:09
Kamilcia: dziękuję Ci bardzo
30 paź 20:38
tffggv: Zle bo powinno byc y=−16 y=14
5 sty 16:04