prosze o pomoc
Ona: Dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości ujemne?
a) f(x)= −3x+15
b) f(x)= √24+x√6
19 mar 20:44
Ona: nie mam pojęcia jak to mam zrobić
19 mar 20:47
Mila:
a)
−3x+15<0 rozwiąż
b) √24+x√6<0
2√6+x*√6<0 /:√6
2+x<0 dokończ
19 mar 20:52
Ona: a) −3x=−15 / : −3
x=5
i co dalej ?
19 mar 21:25
Ona: b) 2+x=0
x=−2
i tutaj też stoje
19 mar 21:25
agulka:
a). −3x<−15 /:(−3)
x>5
Dla x>5 f−cja przyjmuje wartości ujemne
19 mar 21:29
Mila:
Tam masz nierówności, musiałaś miec na lekcjach, skoro teraz masz zadania z funkcji.
a)
−3x+15<0⇔
−3x<−15 /:(−3)⇔
x>5
Funkcja przyjmuje wartości ujemne dla x>5.
b) 2+x<0⇔
x<−2
Funkcja przyjmuje wartości ujemne dla x<−2.
19 mar 21:31
Ona: wiec b bedzie tak : x<−2 dla x<−2 funkcja przyjmuje wartości ujemne tak ?
19 mar 21:31
Ona: w A jest pomyłka wychodzi x >5
19 mar 21:32
Ona: dziękuję serdecznie za pomoc
19 mar 21:33