Oblicz
Matejko: Oblicz:
4x−5*2x+4=0
podstawiam za 2x=t
miejsca zerowe t1=7
t2=−2 i co dalej? jak to rozwiązać
2x=−2 brak rozwiązań
2x=7? jak to policzyc?
19 mar 20:37
agulka: t
2−5t+4=0
Δ=25−4*4=9,
√Δ=3
19 mar 20:40
...:
...sprawdź jeszcze raz wyliczenie pierwiastków (obu)−
19 mar 20:41
Matejko: źle policzyłem zerkaj bo zaraz w tym poście bedę pisał kolejne jak czegoś nie będę wiedział z
góry dzięki
19 mar 20:41
Matejko: a to:
7x+71−x−8=0
19 mar 20:51
agulka:
7
x=t
t
2+7−8t=0
t
2−8t+7=0
Δ=36,
√Δ=6
t
1=1, t
2=7
7
x=1, 7
x=7
1
19 mar 21:00