dla jakiej wartości parametru a miejscem zerowym funkcji f jest liczba -3?
Kamil001: f(x) = (4−a)x+3
19 mar 20:11
Radek:
(4−a)*(−1)+3=0
19 mar 20:12
Kamil001: próbowałem to rozwiązać , ale wyszło mi, że a =4 a w odpowiedziach w książce jest a=3
19 mar 20:13
Kamil001: a dlaczego w nawiasie jest liczba −1
19 mar 20:13
agulka: f(−3)=0
(4−a)*(−3)+3=0
−12+3a+3=0
3a=9
a=3
19 mar 20:17
Kamil001: dziękuję

a mogłbym prosić o małe wyjaśnienie bo mam kilka takich zadań i chcę spróbować sam
19 mar 20:18
Kamil001: np
f(x)=(a−2)x−6+3a
19 mar 20:23
Marcin: Masz tak (−3;0)
Więc znasz x, znasz y(to to samo co f(x)). Więc tylko podstawiasz.
19 mar 20:24
vld;: Miejsce zerowe to punkt w którym argument funkcji przyjmuje wartość zerową. Masz podaną
funkcję, więc do tego wzoru podstawiasz punkt (−3,0) bo tak wynika z treści.
f(x)=(4−a)x+3
y=(4−a)x+3
0=(4−a)*(−3)+3
0=−12+3a+3
0=3a−9
−3a=−9 /*(−1)
3a=9 / :3
a=3
19 mar 20:26
Kamil001: podstwiam ale coś nie wychodzi wyszło mi −3a+9−6+3a=0
19 mar 20:26
Kamil001: to już zrozumiałem

bardziej zastanawiam się nad 2 przykładem
19 mar 20:28
vld;: P(−3,0)
x=−3
y=0
y=(a−2)x−6+3a
19 mar 20:31
Ona: dziękuję
19 mar 20:44
Ona: także mi się przydało
19 mar 20:45