matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz:
Matejko:
Oblicz: 7
x
−
1
=5
1
−
x
wiem że odp to 1 bo to widać ale jak to rozwiązać?
19 mar 20:09
Mila:
1
7
x−1
=(
)
x−1
⇔
5
x−1=0
19 mar 20:12
agulka:
7
x
5
1
=
7
5
x
7
x
*5
x
=7*5 35
x
=35
1
x=1
19 mar 20:15
Matejko:
ahaaa dziękuje
19 mar 20:33