Graniastosłup
maciej1: Witam.
Mam problem z następującym zadaniem:
wyznacz wymiary graniastosłupa prawidlowego trójkątnego o najmniejszym polu powierzchni
całkowitej, wiedząc, że jego objętość jest równa 54. Oblicz cosinus kąta nachylenia przekątnej
ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej w tym graniastosłupie.
Bardzo dziękuje za pomoc
19 mar 19:54
alfa i omega: | | a2√3 | | 72√3 | | a3+432 | |
P(a)=2 |
| +3a |
| =√3/2* |
| |
| | 4 | | a2 | | a | |
a
3−216=0
min a=6
h=2
√3
19 mar 20:25
maciej1: dziekuje bardzo
19 mar 21:40