Niezależność zdarzeń
anonim: Zdarzenie A jest niezależne do samego siebie. Ile wynosi liczba P(A)?
================
P(A∩A) = P(A) * P(A)
Wiadomo, że P(A∩A) = P(A)
P(A) = (P(A))2
x = P(A)
x = x2
x = 0 lub x = 1
I teraz na wikipedii, podręczniku nie znalazłem warunków określających niezależność zdarzeń.
Tzn:
P(A∩B) = P(A) * P(B)
Nie ma powiedziane w samej definicji, że P(A) > 0 albo P(B) > 0. jest o tym powiedziane przy
wyprowadzaniu niezależności zdarzeń tzn:
Jeżeli P(B)> 0 to P(A|B) = P(A) ⇔ P(A∩B) = P(A) * P(B)
Podobnie dla P(A)
Jednak w samej definicji o tych warunkach już nie ma mowy. I teraz wracając do zadania nie wiem
czy liczba P(A) może być równa 0, czy tylko 1.
Proszę o pomoc.
19 mar 19:51
19 mar 20:50