parametr
milka: czy w zadaniu: "dla jakich wartości m (m∊R) równanie (m−2)x
2−3(m+2)x+6m=0 ma dwa rozwiązania
różnych znaków" wystarczą założenia że a≠0, x1*x2<0 czy też dodatkowo trzeba założyc że Δ>0?
19 mar 19:47
Marcin: a≠0?
Musisz dawać Δ>0
19 mar 19:49
milka: a≠0 żeby zagwarantowac że to kwadratowa i ma te 2 rozwiazania
19 mar 19:50
milka: źle?
19 mar 19:50
Marcin: No to chyba chodzi Ci o to, że m≠2, wtedy ok
19 mar 19:50
milka: tak, o to mi chodzi

a założenie że Δ>0 jest konieczne?
19 mar 19:52
19 mar 19:54
milka: hmm ale w odpowiedzi mam że m∊(0,2) i tak wychodzi bez tego założenia z deltą, więc w czym
problem?
19 mar 19:56
Marcin: Zapewne po obliczeniu warunku, że Δ>0, wychodzi, że jest to spełnione dla m∊R, ale to nie
zmienia faktu, że zawsze musisz ten warunek uwzględniać.
19 mar 19:57
milka: z delty wychodzi że m∊(−2; 1,2) więc już na prawdę nie rozumiem
19 mar 19:59
Marcin: Jak liczysz tą deltę?
19 mar 20:06
milka: haha no normalnie, znam wzór− zapewniam
19 mar 20:10
milka: + biorę pod uwagę całe współczynniki bez obaw
19 mar 20:11
milka: mógłbyś może sprawdzic czy Tobie z delty wyjdzie taki sam przedział jak mi (ten który podałam
wyżej) ?
19 mar 20:12
Marcin: −3(m+2)=−3m−6
Δ=(3m+6)2−4(m−2)*6m>0=
= 9m2+36m+36−4(6m2−12m)=
= 9m2+36m+36−24m2+48m
= −15m2+84m+36>0
Tak masz?
19 mar 20:14
milka: nie dałam minusa do całości wrrr
przepraszam za zamieszanie i dziękuję za pomoc
19 mar 20:18
Marcin: Drugiego nie sprawdzałem, ale jeżeli jest tak jak piszesz, to m∊(0;2)
Ich część wspólna to m∊(0;2), także wszystko gra
19 mar 20:21
milka: tak, tak też już wszystko sprawdziłam

a mógłbyś mi jeszcze pomóc w określeniu warunków do
zad.gdzie zbiorem ma byc zbior R a równanie to ((m−3)x
2+4x+m−3)/(−2x
2+x−1) ?
19 mar 20:26
Marcin: To jest cała treść, nie ma nic więcej?
19 mar 20:32
milka: no początek jest taki sam jak w tym poprzednim

że dla jakich wartości m itd.
19 mar 20:42
Marcin: | (m−3)x2+4x+m−3 | |
| =0 |
| −2x2+x−1 | |
−2x
2+x−1≠0
(m−3)x
2+4x+m−3=0
19 mar 20:51
milka: ale zbiorem ma byc R, coś mi się tu nie zgadza
19 mar 20:52
milka: bo jak rozwiąże to ostatnie co napisałeś to mogą mi wyjsc rozwiązania a ma ich nie byc
19 mar 20:53
Marcin: A to ma być =0?
19 mar 20:57
milka: nie rozumiem

zbiorem rozwiązań tego równania ma byc zbiór liczb rzeczywistych
19 mar 21:00
Marcin: No tak, dlatego pytam, czy mam to przyrównywać do zera? czy jak to ma być u Ciebie? Nie widzę
treści
19 mar 21:02
milka: tak tak, to ma się równac zero, przepraszam, gapa ze mnie
19 mar 21:05
Marcin: Hmm to musisz poczekać na kogoś bardziej kompetentnego, bo nie wiem dla jakiego m, licznik
będzie zawsze =0..
19 mar 21:14
Marcin: Jakby to była nierówność, to może bym coś wykminił
19 mar 21:16
milka: m∊R znowu nie podałam, przepraszam
19 mar 21:23
Marcin: hmm wątpię, ale popatrz
Δ=16−4(m−3)(m+3)<0
Δ=16−4m
2+24−36<0
Δ−4m
2+24m−20<0
m∊(−
∞;1) ∪ (5;+
∞)
Jaką masz odpowiedź, co?
19 mar 21:33
milka: (−∞,1)
19 mar 21:46