Oblicz
BadMat: Witam.
Jak obliczyć, ile równa się np.
a) sin 3π2
b) sin 5π2
c) sin 7π2
19 mar 19:09
Marcin: π=180
19 mar 19:10
BadMat: Ale to wychodzi zawsze na 1 albo −1, tak?
Na jakiej podstawie?
19 mar 20:48
Mila:
Wzory redukcyjne.
| | 3 | | π | | π | |
sin |
| π=sin(π+ |
| )=−sin |
| =−1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | π | | π | |
sin |
| π=sin(2π+ |
| )=sin( |
| )=1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Następne rozwiąż sam
19 mar 21:12
BadMat: sin
72π = (3π+
π2) = − cos
π2 = 0 ?
Dobrze?
20 mar 08:22
BadMat: zabrakło mi sin, przed nawiasem.
20 mar 08:22
BadMat: Hmm.
20 mar 20:04
Mila:
| | 7 | | 3 | | 3 | |
sin( |
| π)=sin(2π+ |
| π)=sin |
| π=−1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
20 mar 20:11
BadMat: A czemu wersja z 3 pi, czyli 270 stopni jest zła?
20 mar 23:40