Równanie prostej
MissMetja: napisz równanie prostej o współczynniku kierunkowym a i przechodzacej przez punkt p gdy:
P(1/2; 0) 4y−4=0
P (5; −6) 2x−8=0
Może ktoś pomóc zrobić to zadanie ?
BO wiem ogółem jak się rozwiązuje, trzeba wyliczyć a z y=ax+b, oczywiście odwrotne i przeciwne,
i dalej wiem co i jak, tylko nie wiem, jak zrobić, by go wyliczyć kiedy nie mam ani x, albo
ani y.
19 mar 18:54
19 mar 19:00
MissMetja: Proszę mi pokazać gdzie jest napisany mój problem

Wtedy pogadamy. Bo to co podałeś, to są
wzory. A ja nie potrzebuję wzorów, Panie
19 mar 19:08
bezendu:
Pani to sobie poszukaj w tym linku tam są przykłady i rozwiązania ? Tak trudno poszukać ? Panie
19 mar 19:10
...:
... nie potrafisz przekształcić?
4y=4 ⇒ y=1 ... a to chyba potrafisz narysować
y=0x+1 ... gdybyś pytał o współczynnik −
19 mar 19:13
MissMetja: Czyli mam rozumieć, że a równa się 0?
19 mar 19:18
MissMetja: A jak będzie, gdy nie będzie x'a?
19 mar 19:20
MissMetja: Analogicznie: P (1/2;0) 4y−4=0
y=1
y=0x+1
a=0
0=1/2*0+b
b=0
y=0
Dobrze zrobiłam?
19 mar 19:24
MissMetja: Pomoże ktoś?
19 mar 20:02
MissMetja:
19 mar 20:36