b
Radek:

W stożek wpisano kulę czyli przekrój wygląda tak
?
19 mar 18:16
wredulus:
Tak
19 mar 18:23
Radek:

Dziękuję.
Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach 6cm i 8cm. Każda krawędź boczna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod katem 60∘ . Oblicz pole powierzchni ostrosłupa
h=8
ale wychodzi błędnie ?
19 mar 18:28
Radek: ?
19 mar 18:35
Mila:
Zaznaczyłeś kąt między ścianą boczną a płaszczyzną podstawy.
19 mar 18:36
Marcin: Krawędź jest nachylona, a nie ściana
19 mar 18:37
Radek:
Już poprawiam
19 mar 18:38
Marcin: Oblicz lepiej długość przekątnej podstawy i baw się dalej
19 mar 18:38
Radek:
2.
Wykaż, że jeśli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa trójkątnego tworzą z podstawą kąty o
równych miarach to spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu opisanego na tym
trójkącie.
Proszę o jakiś rynek to dalej sobie pradzę
19 mar 18:40
Marcin:
19 mar 18:48
Mila:
Wykazane?
19 mar 19:48
Radek:
Myślę nad tym cały czas

Ale próbuje sam dojść do rozwiązania
19 mar 19:49
Mila:
Oblicz tangensy tych kątów.
19 mar 19:55
Radek:
Ale czy odległość spodka wysokości od wierzchołków podstawy jest równa ?
19 mar 19:57
Mila:
Właśnie masz to wykazać, bo wtedy spodek wysokości będzie jednakowo odległy od wierzchołków i
cyrklem możesz wykreślic okrąg przechodzący przez te 3 punkty.
19 mar 20:04
Radek:
ale tg anie ctg ?
19 mar 20:10
Mila:
Bez różnicy.
19 mar 20:22
Radek:
To już chyba mam, choć dziwne to zadanie bo nie mam nawet literek żadnych
19 mar 20:24
Mila:
Oznacz wierzchołki, wysokość.
19 mar 20:26
Radek:
To będę miał dużo zmiennych znowu
19 mar 20:37
Mila:
| H | | H | |
| = |
| ⇔|AO|=|BO| dokończ |
| AO | | BO | |
19 mar 20:50
19 mar 20:55
Mila:
⇔
|OA|=|OB|=|OC|⇔
Punkt O jest jednakowo odległy od wierzchołków ΔABC⇔jest środkiem okręgu opisanego na tymΔ.
19 mar 20:58
Radek: muszę wszystkie 3 tg przyrównać ? Al co to da ?
19 mar 21:01
Radek: ?
19 mar 21:22
Radek: ?
19 mar 21:46
zawodus: Mila dała ci całe rozwiązanie.
19 mar 21:48
Radek:
Ale ja chcę to zrozumieć i się pytam co dało prównanie 2 tg ?
19 mar 21:50
zawodus: Wynika z tego równość odcinków łączących środek wysokości z wierzchołkami.
19 mar 21:53
zawodus: Spodek
19 mar 21:53
Radek:
Ale OC nie muszi być równe OB i OA ?
19 mar 21:53
zawodus: To spróbuj narysować takie dwa trójkąty prostokątne różne, które mają jeden kąt ostry ten sam i
jedną przyprostokątną równej długości
19 mar 22:00
Mila:
Radek , ułamki są równe i ich liczniki są równe, to mianowniki muszą być równe.
np.
19 mar 22:03