monotoniczność
Haaap: określ monotonicznośćfunkcji f w zależności do parametru m.
a) f(x)=(m−3)x+6
c)f(x)=(4−2m)x−7
wie ktoś jak to zrobic?
19 mar 18:12
Marcin:
Jeżeli współczynnik przy x=0, to funkcja jest stała,
Jeżeli współczynnik przy x>0, to funkcja jest rosnąca
Jeżeli współczynnik przy x<0, to funkcja jest malejąca
19 mar 18:14
Haaap: mi chodzi o rozwiązanie któregoś z przykładów ? jak bedzie jakiś przykład to resztę sama
rozwiąże
19 mar 18:16
Marcin:
m−3=0 ← stała m=3
m−3>0 ← rosnąca m>3
m−3<0 ← malejąca m<3
19 mar 18:18