matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matma
Piotruś:
Wyznacz wszystkie naturalne liczby x i y spełniające warunek xy=4(x−y)
19 mar 17:57
Piotruś:
help
19 mar 18:21
Mila:
xy=4x−4y xy+4y=4x y*(x+4}=4x
4x
4x+16−16
y=
=
x+4
x+4
4(x+4)
16
y=
−
x+4
x+4
16
y=4−
x+4
Licz kolejno dla dzielników liczby 16.
19 mar 18:47