rownania
kasia: | x2−3x+2 | |
| =0 miałem podac do tego odpowiedz, chyba jakie x spełniaja to |
| x2−4 | |
19 mar 17:45
Wazyl: D= ....
x
2−3x+2=0
19 mar 17:48
kasia: były odpowiedzi a)−1 i 2 b) 1 −2 c)2 d)1 to które?
19 mar 17:52
Marcin: A deltę potrafisz liczyć?
19 mar 17:53
Wazyl: Sama musisz obliczyć:
x2−4≠0 ⇒ x≠ .... i x≠....
....
19 mar 17:53
kasia: no to wkoncu z góry czy z dołu to brac
19 mar 17:55
Marcin: Z góry.
mianownik ≠0, kojarzysz?
19 mar 17:57
kasia: ale nie ma odpowiedzi 1 i 2
19 mar 17:59
Mila:
1) D: x2−4≠0⇔x≠2 i x≠−2
D=R\{−2,2}
2)x2−3x+2=0 i x∊D
x=1 lub x=2∉D
Odp. x=1 rozwiązanie równania.
19 mar 18:12