matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze
Pati:
dla jakich wartosci parametru m funkcja y=(2m−3)x+1 jest malejąca
30 paź 16:26
godzio187:
x
1
−x
2
>0 f(x
1
)−f(x
2
)=(2m−3)x
1
+1−(2m−3)x
2
−1 = (2m−3)(x
1
−x
2
) <0 <=> 2m−3<0 −>m<1,5
30 paź 16:33