Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt
Haaap: Haaap: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P (−3,−1) i prostopadłej do prostej
l.
a) y=1/2x−7
b) y=−4x−3
c) y=−6
d) x=11
e) 3x+5y−1=0
f)x−y=y+x
nie wiem jak mam to obliczyć a jutro mam sprawdzian pomożcie prosze
19 mar 17:06
Wazyl: Równanie prostej?
y=ax+b
Nie wiem która to prosta l.
Wstawiając pkt:
−1=−3a+b ⇒ 3a=b+1
Mamy dwie niewiadome. Teraz pokombinuj z ta prostopadłością.
19 mar 17:10
Marcin:
Prostopadłą będzie miała współczynnik, którego spełnia coś takiego:
a
1*2
2=−1
a)
x=−2
y=−2x+b
Przechodzi przez (−3;−1), więc podstawiasz i liczysz b:
−1=6=b
b=−7
Więc równanie ma postać
y=−2x−7
19 mar 17:12
Marcin:
Chodziło mi o
a
1*a
2=−1
i tam możesz wyliczać a
2, a nie x. Bo mogłem Cię tym poryć
19 mar 17:14
Haaap: Marcin dziękuję ;3
19 mar 17:15