...
waleń: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej,wiedząc,że dla argumentu −5 funkcja
przyjmuje wartość najmniejszą,równą −8,a do jej wykresu należy punkt A=(−3,−9)
19 mar 16:59
waleń: ponawiam
19 mar 17:07
...:
...znasz współrzędne wierzchołka ... masz dodatkowy punkt należący do wykresu funkcji
To podstawiaj to do kanonicznej
f(x)=a(x−p)2+q
19 mar 17:08
waleń: jak by ktoś mógł mi podać rozwiązanie to bym zrozumiał,bo nie było mnie akurat na tych lekcjach
a jutro mam sprawdzian i muszę się szybko nauczyć.
19 mar 17:11
waleń: bo nie wiem jak wyznaczyć to "a" ze wzoru
19 mar 17:16
Marcin:
y=a(x+5)2−8
Podstaw teraz A=(−3,−9)
I wylicz a;
19 mar 17:19
waleń: wychodzi mi coś takiego f(−3)=a(−3+5)2 −8
i co dalej ?
19 mar 17:26
Marcin: f(−3) zastąp −9 i wylicz a
19 mar 17:27
waleń: wyliczyłem a,jak by ktoś mógł podać mi całe rozwiązanie zadania to był bym wdzięczny
19 mar 17:36
Marcin: A jakie masz a?
19 mar 17:36
waleń: 1/34 jedna trzydziesta czwarta
19 mar 17:38
Marcin:
−9=a(2)
2−8
−1=a4 /4
Jak Ty to liczysz?
19 mar 17:56
waleń: to ja już nie wiem

jak możesz to napisz mi wszystko od poczatku do końca bo gdzieś się
zgubiłem.
19 mar 18:02
waleń: chyba w złej kolejności wykonaleś obliczenia w nawiasie,pierw chyba się podnosi do kwadratu i
dopiero działanie w nawiasie tak ?
19 mar 18:27