Wiedząc że trójkąty są podobne do siebie oblicz długości boków i miary kątów:
Boki mają następujące miary:
a) √2
b) 3 + √3 / 3
c) 3√2 − √6
d) 3√2 + √6
Proszę o wskazówki, nie wiem jak to ugryźć.
Trójkąty są podobne do siebie czyli stosunek boków zawsze jest taki sam.
Podpowiedź: Narysuj wszystkie trójkąty w jednej linii żeby było łatwiej zobaczyć zależności.
Teraz odgadnij który trójkąt jest największy i skorzystaj z podobieństwa np:
| a | b | c | |||
= | = | ||||
| d | e | f |
| a | b | 1 | |||
= | = | ||||
| c | d | x |